Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa recept kétféle lisztből, ledarált tepertőből, kevés őrölt borssal, vajjal, élesztővel és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Megnézzük azt is, hogyan érdemes hajtogatni, hogy az előre ledarált tepertő egyenletesen keveredjen el a pogácsatésztában.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a tepetrős pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa recept

A tepertőt ledaráljuk és borssal összekeverjük.
Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, és alaposan összegyúrjuk.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hűtőben hagyjuk legalább 15-20 percet kelni.
Ezután a tésztát kinyújtjuk fél cm vastagra, megkenjük a ledarált tepertő harmadával, majd háromrét hajtjuk hosszába, utána pedig keresztbe.
Ezután az előző két bekezdésben lévő lépéseket megismételjük még kétszer: hűtőben kelesztés, nyújtás, tepertővel megkenés és hajtogatás.
A harmadik hajtogatás után még 15-20 percet kelesztjük a pogácsát, majd 2-3 centiméteresre kinyújtva a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással.
Előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Húsdaráló
  • Egy közepes tál (a ledarált tepertőnek)
  • Közepes bögre (2,5 dl)
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centis)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 35 dkg tepertő
  • ½ teáskanál bors (elhagyható)
  • ½ dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 30 dkg finomliszt (BL 55)
  • 2 teáskanál
  • 10 dkg vaj
  • 1 darab tojás (a pogácsatésztába)
  • 2 dl tejföl
  • 1 darab tojás (a pogácsák megkenéséhez)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A tepertőt ledaráljuk húsdarálón. Majd kevés borssal megszórjuk, és alaposan elkeverjük a ledarált tepertőben.
  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, egy keverőtálban a kétfajta lisztet és a sót elkeverjük egymással, majd a vajjal alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, és a tojást.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
    (Ha nem áll össze rendesen a pogácsatészta, akkor maximum fél deci vizet hozzáadhatunk pluszban.)
  • A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen.

A tepertős pogácsa hajtogatása

  • Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk az egészet 2-3 mm vastagra.
    A tészta a bal oldali kétharmadát megkenjük borsos ledarált tepertő harmadával.
  • Ezután a szabadon maradt részt ráhajtjuk a tészta középső harmadára, majd a bal oldali részt a második két réteg tetejére.
  • Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére, Az alsó harmadot pedig (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
  • Ezután a tésztát hűtőbe vagy hideg spejzbe tesszük, s fél órán át hagyjuk a tésztát pihenni.
  • A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk 2-3 centisre.
    Megkenjük a kinyújtott tészta kétharmadát borsos darált tepertő második harmadával, majd a fenti módon újra meghajtogatjuk a tésztát.
  • Ezután egy újabb fél órás pihentetés következik. majd a tészta kinyújtása, bekenése, megszórása és a tészta harmadszori hajtogatása.
    Végeredményben a tésztában 27 vékony tésztaréteg fog kialakulni a fenti hajtogatási módszer használva, elszórva a tésztában apró tepertő darabokkal.
  • Az utolsó hajtogatás után a tésztát még egyszer fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a szaggatás alatt se melegedjen fel a tészta túlságosan (mert attól a pogácsa rétegei összetapadhatnak).

A pogácsatészta kiszaggatása

  • Mielőtt a pogácsákat elkezdenénk kiszaggatni, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát ezután utoljára kinyújtjuk, és egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, amitől a sülés közben kisebb részekre szét fog válni a teteje.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A tepertős pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A tepertős pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a tepertős pogácsa recepthez

A fenti tepertős pogácsa recept több odafigyelést igényel, s van pár fontos pont, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom tepertős pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Ha nem tartunk otthon kenyérlisztet (BL 80), akkor nyugodtan elkészíthetjük a tepertős pogácsát finomliszttel (BL 55) is. Kicsit tömörebb lesz az állaga, de ezen lehet segíteni azzal, ha a tésztához hozzákeverünk 6-8 dkg sikért (bioboltokban és delikáteszeknél lehet kapni).

 

 

A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Nem érdemes a tepertős pogácsában a vajat margarinra lecserélni, mert azzal a tésztába kerülő zsiradék mennyisége csökken.

Ami ennél a receptnél kiemelten gond lehet, mivel a zsiradék egy része csak a tészta kidagasztása után kerül a tésztába (a hajtogatás közben hozzáadott darált tepertőből).

Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojás helyet használhatjuk csak a sárgáját is, amitől a tészta foszlósabbá válik.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, a tepertő ízesítéséhez fekete bors helyett használhatunk őrölt fehérborsot is. Különleges ízt fog varázsolni a tepertős pogácsának.

 

 

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta már összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

A tepertőss pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát. De ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb tepertős pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni ugyan az az adag.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Pár gondolat a tepertős pogácsatészta hajtogatásáról

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant, hogy minél több rétege legyen a pogácsának.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az élesztőből a tésztába került  buborékok tágulása a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Jó étvágyat a tepertős pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése