Retro krumplis pogácsa (pecsenyezsírral)

Retro krumplis pogácsa recept finomlisztből, főtt krumpliból, némi zsírral és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Nem kell hajtogatni, nem kell keleszteni, csak a főtt krumplit összegyúrjuk a többi összetevővel, majd kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a retro krumplis pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

retro burgonyás pogácsa

Retro krumplis pogácsa recept

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, s jó sós vízben megfőzzük.
Mikor a krumpli megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, zsírral összekeverve összetőrjük, majd a liszttel és sóval alaposan összedolgozzuk.
A krumplis pogácsatésztát 2-3 centiméteresre kinyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából.
Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük a krumplis pogácsát kétszer 15 perc alatt.
Előkészítési idő 30 perc
Sütési idő 30 perc
Összes idő 1 óra

Eszközök

  • lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • krumplinyomó
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (5-6 cm átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír (sertés, kacsa, csirke...)
  • 1 evőkanál

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    Jó sós vízben megfőzzük 15 perc alatt
  • Amikor a krumpli megfőtt, leöntjük a levét, s hagyjuk kihűlni
  • Ezután bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből mehessen be az előmelegített sütőbe.
  • Kimérjük egy keverőtálba a lisztet, s hozzáadjuk a só.
  • Ezután a meghűlt krumplihoz egyenletesen hozzáadjuk a zsiradékot, s krumplinyomóval jól összetörjük a krumplit.
  • Majd az összetört krumplit hozzáadjuk a liszthez és a sóhoz, s az egészet jó alaposan összedolgozzuk (átgyúrjuk), hogy egy homogén tésztát kapjunk.

A retro krumplis pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki még egyszer.
    S a maradékból még csinálhatunk 2-3 pogácsát.

A retro krumplis pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy kevés helyett hagyunk közöttük.
    (A többi pogácsával ellentétben a retro krumplis pogácsa nem fog érdemben megdagadni, mert nincs benne se élesztő se sütőpor.)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
  • 15-20 perc után forgassuk meg a tepsit 180 fokkal vízszintesen, hogy egyenletesen megsüljön mindenhol.
  • A pogácsák újabb 15-20 perc után lesznek készen, ha az aljuk sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a retro krumplis pogácsa recepthez

A fenti krumplis pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

 

 

A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Nem érdemes a fenti receptben a zsírt kispórolni, mert attól könnyen morzsálódó és száraz lesz. (klasszikus Horvát Ilona Szakácskönyv ugyan ekkora mennyiséghez minimum ötször ennyi zsiradékot javasol…)

Ha igazán omlós zsíros pogácsát szeretnénk készíteni, mindenképpen házi, kisütött zsírt használjunk hozzá. Ami lehet kacsa-, liba-, disznó- vagy csirkezsír is)

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

 

 

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kizsírozásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Ha szeretnénk, hogy a pogácsák teteje is szép barna legyen, a tepsi megforgatása közben megkenhetjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. (Előbb ne, mert a 2×15-20 perc sütési idő alatt, míg a krumplis pogácsa tésztája belül megsül, a teteje szénné fog égni…)

Pár gondolat a retro krumplis pogácsa kiszaggatásáról

Ennek a pogácsának a kiszaggatásához a legtöbb esetben válasszunk nagyobb méretű pogácsaszaggatót, mert a sülés közben a pogácsák mérete érdemben már nem fog megnőni (hiszen nincs benne se élesztő, se sütőpor).

Egy fontos kívétel viszont van: ha a ballagási tarisznyába készítünk retro burgonya pogácsákat. Akkor nyugodtan szaggassuk ki az egész tésztát 2 cm-es pogácsaszaggatóval.

Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni ilean módon, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Az persze tény, hogy ilyen kicsikre kiszaggatni ennyi tésztát el fog tartani egy darabig 🙂 .

Jó étvágyat a retro krumplis pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése