A tepertőt ledaráljuk és borssal összekeverjük.Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, és alaposan összegyúrjuk.Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hűtőben hagyjuk legalább 15-20 percet kelni.Ezután a tésztát kinyújtjuk fél cm vastagra, megkenjük a ledarált tepertő harmadával, majd háromrét hajtjuk hosszába, utána pedig keresztbe.Ezután az előző két bekezdésben lévő lépéseket megismételjük még kétszer: hűtőben kelesztés, nyújtás, tepertővel megkenés és hajtogatás.A harmadik hajtogatás után még 15-20 percet kelesztjük a pogácsát, majd 2-3 centiméteresre kinyújtva a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. Előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt.
A tepertőt ledaráljuk húsdarálón. Majd kevés borssal megszórjuk, és alaposan elkeverjük a ledarált tepertőben.
Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
Miközben az élesztő felfut, egy keverőtálban a kétfajta lisztet és a sót elkeverjük egymással, majd a vajjal alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, és a tojást. Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.(Ha nem áll össze rendesen a pogácsatészta, akkor maximum fél deci vizet hozzáadhatunk pluszban.)
A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról. Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen.
A tepertős pogácsa hajtogatása
Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk az egészet 2-3 mm vastagra.A tészta a bal oldali kétharmadát megkenjük borsos ledarált tepertő harmadával.
Ezután a szabadon maradt részt ráhajtjuk a tészta középső harmadára, majd a bal oldali részt a második két réteg tetejére.
Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére, Az alsó harmadot pedig (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
Ezután a tésztát hűtőbe vagy hideg spejzbe tesszük, s fél órán át hagyjuk a tésztát pihenni.
A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk 2-3 centisre. Megkenjük a kinyújtott tészta kétharmadát borsos darált tepertő második harmadával, majd a fenti módon újra meghajtogatjuk a tésztát.
Ezután egy újabb fél órás pihentetés következik. majd a tészta kinyújtása, bekenése, megszórása és a tészta harmadszori hajtogatása.Végeredményben a tésztában 27 vékony tésztaréteg fog kialakulni a fenti hajtogatási módszer használva, elszórva a tésztában apró tepertő darabokkal.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát még egyszer fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a szaggatás alatt se melegedjen fel a tészta túlságosan (mert attól a pogácsa rétegei összetapadhatnak).
A pogácsatészta kiszaggatása
Mielőtt a pogácsákat elkezdenénk kiszaggatni, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
A pogácsatésztát ezután utoljára kinyújtjuk, és egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, amitől a sülés közben kisebb részekre szét fog válni a teteje.
A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A tepertős pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.A tepertős pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.