Vissza Email link
tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa recept

A tepertőt ledaráljuk és borssal összekeverjük.
Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, és alaposan összegyúrjuk.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hűtőben hagyjuk legalább 15-20 percet kelni.
Ezután a tésztát kinyújtjuk fél cm vastagra, megkenjük a ledarált tepertő harmadával, majd háromrét hajtjuk hosszába, utána pedig keresztbe.
Ezután az előző két bekezdésben lévő lépéseket megismételjük még kétszer: hűtőben kelesztés, nyújtás, tepertővel megkenés és hajtogatás.
A harmadik hajtogatás után még 15-20 percet kelesztjük a pogácsát, majd 2-3 centiméteresre kinyújtva a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással.
Előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Húsdaráló
  • Egy közepes tál (a ledarált tepertőnek)
  • Közepes bögre (2,5 dl)
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centis)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 35 dkg tepertő
  • ½ teáskanál bors (elhagyható)
  • ½ dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 30 dkg finomliszt (BL 55)
  • 2 teáskanál
  • 10 dkg vaj
  • 1 darab tojás (a pogácsatésztába)
  • 2 dl tejföl
  • 1 darab tojás (a pogácsák megkenéséhez)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A tepertőt ledaráljuk húsdarálón. Majd kevés borssal megszórjuk, és alaposan elkeverjük a ledarált tepertőben.
  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, egy keverőtálban a kétfajta lisztet és a sót elkeverjük egymással, majd a vajjal alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, és a tojást.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
    (Ha nem áll össze rendesen a pogácsatészta, akkor maximum fél deci vizet hozzáadhatunk pluszban.)
  • A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen.

A tepertős pogácsa hajtogatása

  • Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk az egészet 2-3 mm vastagra.
    A tészta a bal oldali kétharmadát megkenjük borsos ledarált tepertő harmadával.
  • Ezután a szabadon maradt részt ráhajtjuk a tészta középső harmadára, majd a bal oldali részt a második két réteg tetejére.
  • Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére, Az alsó harmadot pedig (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
  • Ezután a tésztát hűtőbe vagy hideg spejzbe tesszük, s fél órán át hagyjuk a tésztát pihenni.
  • A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk 2-3 centisre.
    Megkenjük a kinyújtott tészta kétharmadát borsos darált tepertő második harmadával, majd a fenti módon újra meghajtogatjuk a tésztát.
  • Ezután egy újabb fél órás pihentetés következik. majd a tészta kinyújtása, bekenése, megszórása és a tészta harmadszori hajtogatása.
    Végeredményben a tésztában 27 vékony tésztaréteg fog kialakulni a fenti hajtogatási módszer használva, elszórva a tésztában apró tepertő darabokkal.
  • Az utolsó hajtogatás után a tésztát még egyszer fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a szaggatás alatt se melegedjen fel a tészta túlságosan (mert attól a pogácsa rétegei összetapadhatnak).

A pogácsatészta kiszaggatása

  • Mielőtt a pogácsákat elkezdenénk kiszaggatni, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát ezután utoljára kinyújtjuk, és egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, amitől a sülés közben kisebb részekre szét fog válni a teteje.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A tepertős pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A tepertős pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.