Hájas pogácsa

Hájas pogácsa recept tejföllel, élesztővel, kevés zsírral, tejjel, pici cukorral és sóval a hajtogatás lépéseinek részletes leírásával.

A hajtogatás egyedisége abban áll, hogy az elkészített tészta közé kenjük be a ledarált hájat, amit a további hajtogatásokkal oszlatjuk el a tésztában (rétegesen).

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a hájas pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

hájas pogácsa

Hájas pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, s a hájat ledaráljuk húsdarálón.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral majd hozzátesszük a felfutatott élesztőt, a sót, tejfölt és a tojást. Az egészet alaposan összedolgozzuk, s egy lágy tésztát kell kapnunk végeredményül.
Ezután a tésztát kinyújtjuk, a tetejének kétharmadát megkenjük a ledarált hájjal, majd az egészet összehajtjuk, mint egy paplant.
Az első hajtogatás után kerül be a hűtőbe a tészta, majd hűvösen még kétszer meghajtogatjuk (lásd a részletes leírást lentebb).
Miután a tésztát háromszor meghajtogattuk, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a tetejüket egy felvert tojással.
Előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük a hájas pogácsát 20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra 40 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 2 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Közepes bögre (2,5-3 dl)
  • Húsdaráló
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 20 dkg sertésháj
  • 60 dkg finomliszt
  • 5 dkg zsír
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál
  • 1 darab tojás (a pogácsatésztához)
  • 1 darab tojás (a kiszaggatott pogácsák megkenéséhez)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a hájat egy húsdarálón ledaráljuk, hogy egy zsíros masszát kapjunk belőle.
  • Ezután a zsírt és a lisztet egy keverőtálban alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
  • Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfutatott élesztőt, a sót, tejfölt és a tojást.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén tésztát kapjunk.
  • A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen.

A hájas tészta hajtogatása

  • Az elkészült tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk egy sodrófával, s a bal oldali kétharmadára felkenjük a ledarált hájat.
  • Ezután hájnélküli jobb harmadot ráhajtjuk a hájas rész felére, s a bal oldali részt pedig a második két réteg tetejére.
  • Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére, Az alsó harmadot pedig (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
  • Ezután a tésztát hűtőbe vagy hideg spejzbe tesszük, s fél órán át hagyjuk a tésztát pihenni.
  • A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk 2-3 centisre, s újra meghajtogatjuk.
  • Először a tészta jobb oldali harmadát ráhajtjuk a tészta középső részére, majd a bal oldali részt a második két réteg tetejére.
    Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére. S végül alsó harmadot (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
  • Ezután következik egy újabb fél órás pihentetés, a tészta kinyújtása és a tészta harmadszori hajtogatása.
    Végeredményben a tésztában 27 vékony hájréteg fog kialakulni a fenti hajtogatási módszer használva.
  • Az utolsó hajtogatás után a tésztát még egyszer fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a szaggatás alatt se melegedjen fel a tészta túlságosan.

A hájas pogácsa kiszaggatása

  • Mielőtt a pogácsákat elkezdenénk kiszaggatni, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát ezután utoljára kinyújtjuk, és egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, amitől a sülés közben kisebb részekre szét fog válni a teteje.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A hájas pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a zsírt mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a zsíros pogácsa recepthez

A fenti hájas pogácsa recept nem éppen egyszerű, s van pár fontos pont, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

 

 

A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ami a hájas pogácsa tésztájában nem is kerül be egyből, hanem csak a sütőben veszi fel a tészta a szükséges zsiradékot a kisülő hájból.

Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a pogácsa tésztája.

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

Ez a hájas pogácsánál különösen gyakori, mert a hájrétegek a hő hatására zsírt bocsátanak ki, amin a rétegek könnyedén elcsúszhatnak, hanem egyforma vastagok.

 

 

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta már összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

A pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát. De ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni ugyan az az adag.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kizsírozásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Pár gondolat a hájas tészta hajtogatásáról

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant, hogy minél több rétege legyen a pogácsának.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az sütőporból termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Ha szeretnénk a hájat jobban eloszlatni a tésztában, akkor hasonlóan a medvehagymás pogácsához, a ledarált hájat is szétoszthatjuk három részre. S minden egyes hajtogatáskor megkenhetjük a tésztát vékonyan vele.

Jó étvágyat a hájas pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése