Hájas pogácsa recept tejföllel, élesztővel, kevés zsírral, tejjel, pici cukorral és sóval a hajtogatás lépéseinek részletes leírásával.
A hajtogatás egyedisége abban áll, hogy az elkészített tészta közé kenjük be a ledarált hájat, amit a további hajtogatásokkal oszlatjuk el a tésztában (rétegesen).
Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a hájas pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Hájas pogácsa recept
Eszközök
- Közepes bögre (2,5-3 dl)
- Húsdaráló
- Nagyobb keverőtál
- Gyúródeszka
- Sodrófa
- Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
- Nagyobb tepsi
A pogácsa hozzávalói
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg sertésháj
- 60 dkg finomliszt
- 5 dkg zsír
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál só
- 1 darab tojás (a pogácsatésztához)
- 1 darab tojás (a kiszaggatott pogácsák megkenéséhez)
A pogácsa elkészítés lépései
- Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
- Miközben az élesztő felfut, a hájat egy húsdarálón ledaráljuk, hogy egy zsíros masszát kapjunk belőle.
- Ezután a zsírt és a lisztet egy keverőtálban alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
- Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfutatott élesztőt, a sót, tejfölt és a tojást.Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén tésztát kapjunk.
- A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról. Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen.
A hájas tészta hajtogatása
- Az elkészült tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk egy sodrófával, s a bal oldali kétharmadára felkenjük a ledarált hájat.
- Ezután hájnélküli jobb harmadot ráhajtjuk a hájas rész felére, s a bal oldali részt pedig a második két réteg tetejére.
- Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére, Az alsó harmadot pedig (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
- Ezután a tésztát hűtőbe vagy hideg spejzbe tesszük, s fél órán át hagyjuk a tésztát pihenni.
- A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk 2-3 centisre, s újra meghajtogatjuk.
- Először a tészta jobb oldali harmadát ráhajtjuk a tészta középső részére, majd a bal oldali részt a második két réteg tetejére.Ezután a felső egyharmadot ráhajtjuk a 3 rétegű tészta közepére. S végül alsó harmadot (a tésztát megemelve) a többi réteg alá hajtjuk.
- Ezután következik egy újabb fél órás pihentetés, a tészta kinyújtása és a tészta harmadszori hajtogatása.Végeredményben a tésztában 27 vékony hájréteg fog kialakulni a fenti hajtogatási módszer használva.
- Az utolsó hajtogatás után a tésztát még egyszer fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a szaggatás alatt se melegedjen fel a tészta túlságosan.
A hájas pogácsa kiszaggatása
- Mielőtt a pogácsákat elkezdenénk kiszaggatni, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
- A pogácsatésztát ezután utoljára kinyújtjuk, és egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, amitől a sülés közben kisebb részekre szét fog válni a teteje.
- A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
- Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
- A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
- A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A hájas pogácsa kisütése
- A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a zsírt mindenhol.
- Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
- Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
- Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
- Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.
Tippek és tanácsok a zsíros pogácsa recepthez
A fenti hájas pogácsa recept nem éppen egyszerű, s van pár fontos pont, amire mindenképp érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.
Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.
A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ami a hájas pogácsa tésztájában nem is kerül be egyből, hanem csak a sütőben veszi fel a tészta a szükséges zsiradékot a kisülő hájból.
Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a pogácsa tésztája.
Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.
Ez a hájas pogácsánál különösen gyakori, mert a hájrétegek a hő hatására zsírt bocsátanak ki, amin a rétegek könnyedén elcsúszhatnak, hanem egyforma vastagok.
Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta már összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.
A pogácsa kiszaggatása
Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát. De ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.
A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni ugyan az az adag.
Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.
Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.
Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kizsírozásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.
Pár gondolat a hájas tészta hajtogatásáról
A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.
A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant, hogy minél több rétege legyen a pogácsának.
A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az sütőporból termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.
Ha szeretnénk a hájat jobban eloszlatni a tésztában, akkor hasonlóan a medvehagymás pogácsához, a ledarált hájat is szétoszthatjuk három részre. S minden egyes hajtogatáskor megkenhetjük a tésztát vékonyan vele.