Zsíros pogácsa

Zsíros pogácsa recept, mely egyszerű, könnyű s olcsó. Liszttel, élesztővel, pici cukorral és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Ha akarjuk, akkor hajtogathatjuk is a zsíros pogácsát. De hajtogatás nélkül is finom és ízletes lesz. Csak összegyúrjuk, kicsit megkelesztjük, utána kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a zsíros pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során. Hogyan lehet elkészíteni a hajtogatott zsíros pogácsát? S mit tehetünk akkor, ha nagyon kevés időnk van, s mégis szeretnénk csinálni egy adag zsíros pogácsát?

zsíros pogácsa

Zsíros pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, A lisztet közben elmorzsoljuk a zsírral. Hozzátesszük a felfutatott élesztőt, a tojássárgáját és az őrölt köménymagot.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s lekenjük őket egy felvert tojással.
Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a zsíros pogácsát 20 perc alatt.
5 from 1 szavazat
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

 • Közepes bögre (2,5 dl)
 • Nagyobb keverőtál
 • Gyúródeszka
 • Sodrófa
 • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
 • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

 • ½ dl tej
 • 1 kiskanál
 • 1 kiskanál cukor
 • 2,5 dkg élesztő
 • 60 dkg finomliszt
 • 15 dkg zsír
 • 1,5 dl tejföl
 • 1 darab tojás (a pogácsatésztához)
 • 1 teáskanál őrölt köménymag
 • 1 darab tojás (a kiszaggatott pogácsák megkenéséhez)

A pogácsa elkészítés lépései
 

A zsíros pogácsatészta elkészítése

 • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.
  Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe téve) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
 • Miközben az élesztő felfut, a zsírt és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
  Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
 • Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfuttatott élesztőt, egy tojássárgáját, a tejfölt és az őrölt köménymagot.
  Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.
 • A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni.

A zsíros pogácsatészta kiszaggatása

 • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
 • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  Ezután egy éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét, amitől a sülés közben a tészta teteje kisebb részre szét fog válni.
 • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
  Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
 • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
 • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
 • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
  Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A zsíros pogácsa kisütése

 • A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
  Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
 • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
  (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
 • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
 • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
 • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
  A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a zsíros pogácsa recepthez

A fenti zsíros pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

 

 

A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Nem érdemes a fenti receptben a zsírt kispórolni, mert attól könnyen morzsálódó és száraz lesz.

Ha igazán omlós zsíros pogácsát szeretnénk készíteni, mindenképpen házi, kisütött zsírt használjunk hozzá.

Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a végeredmény.

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

 

 

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

Ha nincs sok időnk, akkor az 5 dkg élesztő felfuttatása helyett nyugodtan tehetünk a tésztába egy csomag sütőport is. Aminek következtében a kidagasztott tésztát egyből elkezdhetjük szaggatni, nem kell fél órát pihentetni a szaggatás előtt.

És ha hajtogatni akarjuk a tésztát (lásd a következő részt), akkor a hajtogatások előtt és között is elegendő 15 percet várni.

A pogácsa kiszaggatása

Ha szeretjük, a kiszaggatott pogácsa tetejére a tojással való megkenés után is tehetünk kevés őrölt köményt, esteleg borsot. De sokan szeretik megszórni zsíros pogácsa tetejét reszelt sajttal is.

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kizsírozásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Hajtogatott zsíros pogácsa elkészítése

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása után, a hajtogatás előtt a tésztát 20-30 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:

 1. Alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
 2. Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
 3. Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
 4. S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.

Ezután visszatesszük a tésztát a hidegre, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).

A fenti 4 lépésekkel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27 lesz.

Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 20-30 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)

Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint. Majd menjen be a kiszaggatott zsíros pogácsa a sütőbe minél hamarabb.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az sütőporból termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Jó étvágyat a zsíros pogácsához!

 

 

0 thoughts on “Zsíros pogácsa”

  1. Örülök, hogy sikerült egy finom pogácsát sütni a fenti recept alapján.

   Igen, a tojás kicsit összefogja a tésztát, amitől 3-4 nap múlva sem fog morzsálódni.
   A tojás nélkül viszont a friss pogácsa sokkal könnyedebb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése