Zsíros pogácsa recept, mely egyszerű, könnyű s olcsó. Liszttel, élesztővel, pici cukorral és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Ha akarjuk, akkor hajtogathatjuk is a zsíros pogácsát. De hajtogatás nélkül is finom és ízletes lesz. Csak összegyúrjuk, kicsit megkelesztjük, utána kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.
Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a zsíros pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során. Hogyan lehet elkészíteni a hajtogatott zsíros pogácsát? S mit tehetünk akkor, ha nagyon kevés időnk van, s mégis szeretnénk csinálni egy adag zsíros pogácsát?
Zsíros pogácsa recept
Eszközök
- Közepes bögre (2,5 dl)
- Nagyobb keverőtál
- Gyúródeszka
- Sodrófa
- Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
- Nagyobb tepsi
A pogácsa hozzávalói
- ½ dl tej
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg zsír
- 1,5 dl tejföl
- 1 darab tojás (a pogácsatésztához)
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 darab tojás (a kiszaggatott pogácsák megkenéséhez)
A pogácsa elkészítés lépései
A zsíros pogácsatészta elkészítése
- Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe téve) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
- Miközben az élesztő felfut, a zsírt és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
- Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfuttatott élesztőt, egy tojássárgáját, a tejfölt és az őrölt köménymagot. Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.
- A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni.
A zsíros pogácsatészta kiszaggatása
- A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
- A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.Ezután egy éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét, amitől a sülés közben a tészta teteje kisebb részre szét fog válni.
- A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
- Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
- A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
- A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A zsíros pogácsa kisütése
- A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
- Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
- Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
- Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
- Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.
Tippek és tanácsok a zsíros pogácsa recepthez
A fenti zsíros pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.
Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.
A második fontos pont, hogy a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Nem érdemes a fenti receptben a zsírt kispórolni, mert attól könnyen morzsálódó és száraz lesz.
Ha igazán omlós zsíros pogácsát szeretnénk készíteni, mindenképpen házi, kisütött zsírt használjunk hozzá.
Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a végeredmény.
Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.
Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.
Ha nincs sok időnk, akkor az 5 dkg élesztő felfuttatása helyett nyugodtan tehetünk a tésztába egy csomag sütőport is. Aminek következtében a kidagasztott tésztát egyből elkezdhetjük szaggatni, nem kell fél órát pihentetni a szaggatás előtt.
És ha hajtogatni akarjuk a tésztát (lásd a következő részt), akkor a hajtogatások előtt és között is elegendő 15 percet várni.
A pogácsa kiszaggatása
Ha szeretjük, a kiszaggatott pogácsa tetejére a tojással való megkenés után is tehetünk kevés őrölt köményt, esteleg borsot. De sokan szeretik megszórni zsíros pogácsa tetejét reszelt sajttal is.
Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.
A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.
Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.
Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.
S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.
Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kizsírozásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.
Hajtogatott zsíros pogácsa elkészítése
A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.
Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása után, a hajtogatás előtt a tésztát 20-30 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.
A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:
- Alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
- Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
- Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
- S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.
Ezután visszatesszük a tésztát a hidegre, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).
A fenti 4 lépésekkel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27 lesz.
Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 20-30 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)
Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint. Majd menjen be a kiszaggatott zsíros pogácsa a sütőbe minél hamarabb.
A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az sütőporból termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.
Megsütöttem, nàlunk nagyon bejött!A tésztából kihagytam a tojàst , finom lett anélkül is!
Örülök, hogy sikerült egy finom pogácsát sütni a fenti recept alapján.
Igen, a tojás kicsit összefogja a tésztát, amitől 3-4 nap múlva sem fog morzsálódni.
A tojás nélkül viszont a friss pogácsa sokkal könnyedebb lesz.