Az élesztőt tejben felfuttatjuk, A lisztet közben elmorzsoljuk a zsírral. Hozzátesszük a felfutatott élesztőt, a tojássárgáját és az őrölt köménymagot. Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s lekenjük őket egy felvert tojással. Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a zsíros pogácsát 20 perc alatt.
Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe téve) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
Miközben az élesztő felfut, a zsírt és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfuttatott élesztőt, egy tojássárgáját, a tejfölt és az őrölt köménymagot. Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.
A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni.
A zsíros pogácsatészta kiszaggatása
A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.Ezután egy éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét, amitől a sülés közben a tészta teteje kisebb részre szét fog válni.
A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A zsíros pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.