Vissza Email link
zsíros pogácsa

Zsíros pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, A lisztet közben elmorzsoljuk a zsírral. Hozzátesszük a felfutatott élesztőt, a tojássárgáját és az őrölt köménymagot.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s lekenjük őket egy felvert tojással.
Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a zsíros pogácsát 20 perc alatt.
5 from 1 szavazat
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Közepes bögre (2,5 dl)
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • ½ dl tej
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsír
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 darab tojás (a pogácsatésztához)
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 darab tojás (a kiszaggatott pogácsák megkenéséhez)

A pogácsa elkészítés lépései
 

A zsíros pogácsatészta elkészítése

  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe téve) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a zsírt és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a zsírt egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a zsírtól.
  • Ezután hozzáadjuk a zsíros liszthez a felfuttatott élesztőt, egy tojássárgáját, a tejfölt és az őrölt köménymagot.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.
  • A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni.

A zsíros pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
    Ezután egy éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét, amitől a sülés közben a tészta teteje kisebb részre szét fog válni.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A zsíros pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A zsíros pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.