Burgonyás pogácsa

Burgonyás pogácsa recept finomlisztből, főtt burgonyából, vajjal, némi libazsírral, cukorral és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Ha akarjuk, akkor hajtogathatjuk is a burgonyás pogácsát, de hajtogatás nélkül is finom és ízletes lesz. Csak összegyúrjuk, megkelesztjük, kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a burgonyás pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

Végül megnézzük azt is, hogyan lehet elkészíteni a hajtogatott burgonyás pogácsát? S mit tehetünk akkor, ha nagyon kevés időnk van, s mégis szeretnénk csinálni egy adag finom burgonyás pogácsát?

burgonyás pogácsa

Burgonyás pogácsa recept

A burgonyás pogácsa elkészítését a burgonya megfőzésével kezdjük.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, s jó sós vízben megfőzzük.
Mikor a burgonya megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Zsírral és vajjal összekeverjük s összetörjük a burgonyát (hogy a zsiradék egy részét felvegye).
Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást is, s azzal is elkeverjük.
A lisztet a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a burgonyás keverékhez és gyúrunk belőle egy jó kelttésztát.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2 cm vastagra kinyújtjuk. Egy irányban késsel a tetejét megvágjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A burgonyás pogácsákat tepsire tesszük, megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Előkészítési idő 1 óra 30 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Tálalás 4 személyre

Eszközök

  • lábos (a burgonya megfőzéséhez)
  • burgonyatörő
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centis)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 25 dkg burgonya
  • 1 evőkanál (a burgonya megfőzéséhez)
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg kacsazsír (lehet liba vagy csirke zsír is)
  • 1 darab tojás
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál (a pogácsa tésztájába)

Az élesztő felfuttatásához

  • ½ dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A burgonyát meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    Jó sós vízben megfőzzük 10-12 perc alatt, hogy könnyen törhető legyen.
  • Amikor a burgonya megfőtt, leöntjük a levét (teljesen), s hagyjuk kihűlni.
  • Amikor a burgonya kihűlt, egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a kihűlt burgonyához hozzáadjuk a vajat és a pecsenyezsírt. Majd a burgonyát a zsiradékkal összedolgozva alaposan összetörjük.
  • Ezután sz összetört burgonyához hozzátesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt, s elkeverjük őket.
  • Egy külön tálban a lisztet elkeverjük alaposan a sóval, majd hozzáadjuk a burgonyás masszához.
    Az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
  • A tészta akkor lesz jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.

A burgonyás pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A burgonyás pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Majd a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Legvégül a pogácsák és a kalács tetejét megszórhatjuk kevés szezámmaggal.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.

Tippek és tanácsok a burgonyás pogácsa recepthez

A fenti burgonyás pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

 

 

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

Másrészt a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ha a receptben a vajat margarinra cseréljük, azzal csökken a tésztához hozzáadott zsiradék mennyisége, s az egész tészta vizesebb lesz. Amitől a kisült pogácsa tésztája nyers hatásúvá válhat.

Ha a burgonyás pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojás helyett tojássárgáját is használhatunk.

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a burgonyás pogácsák “eldőlnek”.

 

 

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

Ha nincs sok időnk, akkor az élesztő felfuttatása helyett nyugodtan tehetünk a tésztába egy csomag sütőport is. Aminek következtében a kidagasztott tésztát egyből elkezdhetjük szaggatni, nem kell fél órát pihentetni a szaggatás előtt.

És ha hajtogatni akarjuk a tésztát (lásd később), akkor a hajtogatások előtt és között is elegendő 15-15 percet várni.

A burgonyás pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Hajtogatott burgonyás pogácsa elkészítése

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása után, a hajtogatás előtt a tésztát 20-30 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:

  1. Alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
  2. Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
  3. Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
  4. S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.

Ezután visszatesszük a tésztát a hidegre, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).

A fenti 4 lépéssel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27 lesz.

Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 20-30 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)

Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint. Majd menjen be a kiszaggatott burgonyás pogácsa a sütőbe minél hamarabb.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az élesztőből termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Jó étvágyat a burgonyás pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése