Sütőporos pogácsa (sajtos)

A sütőporos pogácsa receptje pontos leírásokkal. Az elkészítéshez szükséges: liszt, vaj, sajt, kevés tejföl, só és sütőpor, meg bő fél óra.

Ha gyorsan kell egy finom pogácsa, melyet nem kell hajtogatni, mert csak összeállítod, kinyújtod és kiszaggatod, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Persze pár apróságra érdemes odafigyelni, amit a recept végén természetesen megnézünk.

élesztős pogácsa

Sütőporos pogácsa recept

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a sütőport, a tojást és a sót.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák felkevert tejföllel, s megszórjuk kevés reszelt sajttal.
Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a sütőporos pogácsát 20 perc alatt.
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Sajtreszelő
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • 7 dkg sajt (reszelve)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a sütőport, a sót és a tojást.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.

A sütőporos pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A sütőporos pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felkevert tejföllel, s megszórjuk kevés reszelt sajttal is.
    (Akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból.)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A sütőporos pogácsa akkor kész, ha a teteje kezd barnára megsülni.

Tippek és tanácsok a sütőporos pogácsa recepthez

A fenti sütőporos pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

 

 

Másrészt a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ha a fenti receptben a vajat margarinra cseréljük, azzal csökken a tésztához hozzáadott zsiradék mennyisége, s az egész tészta vizesebb lesz a margarin víztartalmától. Amitől a kisült pogácsa tésztája nyers hatásúvá válhat.

Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a pogácsa tésztája.

Ha a tetejének a megszórásához használhatunk akár trappista, karaván vagy cheddar sajt is. És ha szeretjük, meghinthetjük akár még köménymaggal is (egész vagy őrölt is lehet).

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

 

 

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

A sütőporos pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha szeretjük, a szaggatás előtt a pogácsatészta tetejét megszórhatjuk kevés őrölt köménymaggal is.

Ha nincsen pogácsaszaggatónk, folyamatosan belisztezett késsel 2-3 centiméteres négyzeteket is kivághatunk a tésztából. Fontos, hogy a tepsibe helyezéskor ilyenkor is maradjon elég hely a tészta megnövekedéséhez.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Jó étvágyat a sütőporos pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése