Tejfölös-sajtos pogácsa

Tejfölös-sajtos pogácsa recept vajjal, finom sajttal, tejföllel, pici cukorral és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Ha akarjuk, akkor hajtogathatjuk is a tejfölös-sajtos pogácsát. De hajtogatás nélkül is finom és ízletes lesz. Csak összegyúrjuk, kicsit megkelesztjük, utána kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a tejfölös-sajtos pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során. Hogyan lehet elkészíteni a hajtogatott tejfölös-sajtos pogácsát? S mit tehetünk akkor, ha nagyon kevés időnk van, s mégis szeretnénk csinálni egy adag tejfölös-sajtos pogácsát?

tejfölös-sajtos pogácsa

Tejfölös-sajtos pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. Ha szeretjük, megszórhatjuk a pogácsák tetejét még kevés reszelt sajttal is.
Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

 • Közepes bögre (2,5 dl)
 • Sajtreszelő
 • Nagyobb keverőtál
 • Gyúródeszka
 • Sodrófa
 • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
 • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

 • ½ dl tej
 • 5 dkg élesztő
 • 1 kiskanál cukor
 • 60 dkg finomliszt
 • 25 dkg vaj
 • 1 kiskanál
 • 10 dkg sajt (trappista vagy karaván)
 • 1 darab tojás (a pogácsa tésztájába)
 • 3 dl tejföl

A pogácsák tetejére

 • 1 darab tojás (a pogácsa tésztájára)
 • 5 dkg sajt (reszelve)

A pogácsa elkészítés lépései
 

 • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a sót és a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros-sós tejben alaposan elkeverjük.
  Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
 • Miközben az élesztő felfut, a vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
  Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
 • A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük.
 • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a lereszelt sajtot, a tejfölt és a tojást.
  Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
 • A tészta akkor jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
  Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.

A tejfölös-sajtos pogácsatészta kiszaggatása

 • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
 • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
 • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
  Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
 • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
 • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
 • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
  Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A tejfölös-sajtos pogácsa kisütése

 • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
  Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
 • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
  (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
 • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
 • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
  Majd minden pogácsa tetejére szórjunk kevés reszeltsajtot, hogy a tetején az is megpiruljon. (S akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból)
 • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
  A tejfölös-sajtos pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a tejfölös-sajtos pogácsa recepthez

A fenti tejfölös-sajtos pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

 

 

Másrészt a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ha a receptben a vajat margarinra cseréljük, azzal csökken a tésztához hozzáadott zsiradék mennyisége, s az egész tészta vizesebb lesz. Amitől a kisült pogácsa tésztája nyers hatásúvá válhat.

Ha a pogácsa tésztáját nem szeretjük túl tömörnek, akkor a tésztába belettet tojást nyugodtan hagyjuk el. Mert a hozzáadott tojástól lesz masszív a pogácsa tésztája.

A tészta és a pogácsák megszórásához használhatunk akár trappista, karaván vagy cheddar sajtot is.

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

 

 

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

Ha nincs sok időnk, akkor az élesztő felfuttatása helyett nyugodtan tehetünk a tésztába egy csomag sütőport is. Aminek következtében a kidagasztott tésztát egyből elkezdhetjük szaggatni, nem kell fél órát pihentetni a szaggatás előtt.

És ha hajtogatni akarjuk a tésztát (lásd később), akkor a hajtogatások előtt és között is elegendő 15 percet várni.

A pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Hajtogatott tejfölös-sajtos pogácsa elkészítése

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása után, a hajtogatás előtt a tésztát 20-30 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:

 1. Alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
 2. Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
 3. Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
 4. S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.

Ezután visszatesszük a tésztát a hidegre, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).

A fenti 4 lépéssel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27 lesz.

Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 20-30 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)

Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint. Majd menjen be a kiszaggatott tejfölös-sajtos pogácsa a sütőbe minél hamarabb.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az élesztőből termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Ha szeretjük, a szaggatás előtt a pogácsatészta tetejét megszórhatjuk kevés őrölt köménymaggal is.

Jó étvágyat az tejfölös-sajtos pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése