A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a sütőport, a tojást és a sót.Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák felkevert tejföllel, s megszórjuk kevés reszelt sajttal.Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a sütőporos pogácsát 20 perc alatt.
A vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a sütőport, a sót és a tojást. Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztát kapjunk.
A sütőporos pogácsatészta kiszaggatása
A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
A pogácsatésztát meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A sütőporos pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felkevert tejföllel, s megszórjuk kevés reszelt sajttal is. (Akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból.)
Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A sütőporos pogácsa akkor kész, ha a teteje kezd barnára megsülni.