Pogácsa élesztő nélkül

Pogácsa recept élesztő nélkül. Gyors, egyszerű és könnyű. Vajjal, sajttal, sütőporral, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Nem kell még hajtogatni vagy keleszteni sem, csak összegyúrjuk a tésztát,  kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe. 

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a pogácsát élesztő nélkül. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során. S hogyan lehet elkészíteni élesztő nélkül a hatogatott pogácsát.

Pogácsa élesztő nélkül

Pogácsa recept élesztő nélkül

Egy tálban a lisztet, a vajat, a sütőport, a sót, a reszelt sajtot és a tejföl alaposan összedolgozzuk, hogy a végeredmény egy csomómentes keltésztára hasonlítson.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat előre megvajazott tepsire tesszük úgy, hogy köztük elegendő helyet hagyjunk a sülés közbeni méretnövekedéshez is.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük a pogácsát.
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Sajtreszelő
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

A pogácsa tésztájához

  • 10 dkg sajt
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor (fél csomag)
  • 1 teáskanál
  • 4 evőkanál tejföl

A pogácsa kisütéséhez

  • 1 darab tojás (felverve)
  • 3-5 dkg sajt
  • vaj (a tepsi megkenéséhez)
  • finomliszt (a tepsi bevonásához)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • Az első és legfontosabb lépés a sütő bekapcsolása 180 °C-ra.
    Ez azért fontos, hogy a kiszaggatott pogácsákat már az előmelegített sütőbe tudjuk betenni.

A pogácsatészta elkészítése

  • A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük.
  • A vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a sütőport, a sót, a lereszelt sajtot és a tejfölt.
  • Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztára hasonlítson a végeredmény.

A pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsatésztát, miután elkészült, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
  • Igyekezzünk a kiszaggatott köröket úgy elhelyezni a tésztában, hogy azok "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a megvajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, s a pogácsákat megszórjuk kevés reszeltsajttal.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok az élesztő nélküli pogácsa recepthez

A fenti élesztő nélküli pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

Másrészt a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ha a receptben a vajat margarinra cseréljük, azzal csökken a tésztához hozzáadott zsiradék mennyisége, s az egész tészta vizesebb lesz. Amitől a kisült pogácsa tésztája nyers hatásúvá válhat.

 

 

A fontos pont a megfelelő sajt kiválasztása is. Használhatunk hozzá akár trappista sajtot is, de arra mindenképp figyeljünk, hogy a gyorsérlelt sajtok is túl sok vizet tartalmaznak, amitől a pogácsatészta állaga megint csak rosszabb lesz.

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák „eldőlnek”.

Ha a pogácsa tésztáját tömörnek szoktuk meg (s nem annyira lágynak, mint amilyen ettől a recepttől lesz), akkor érdemes a fenti receptben a tejföl helyett 2 tojást pluszban felverni egy deci tejjel, s azzal bevinni a megfelelő mennyiségű folyadékot a tésztába. A tojástól masszívabb lesz a kisült pogácsa tésztája.

A pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

 

 

A magasabb tészta természetszerűleg kisebb számú pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is elfér majd.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagásra a tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha szeretjük, a kiszaggatott pogácsa tetejére a tojással való megkenés után tehetünk a sajt mellé kevés őrölt köményt, esteleg borsot vagy szezámmagot is.

De sokan szeretik csak simán berácsozni a pogácsa tetejét, s a tojáson kívül mást nem is tesznek a pogácsa tetejére.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Hajtogatott pogácsa élesztő nélkül

Sokan azért szeretik a pogácsát élesztő nélkül elkészíteni, mert gyorsan megvan, hiszen nem kell keleszteni. S hasonló okokból nem szokták hajtogatni sem.

Aki viszont az élesztőt elkerülendő készíti a pogácsát sütőporral, annak itt van pár gondolat a pogácsatészta hajtogatásáról.

A hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent. 

Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása és a hajtogatások között a tésztát minimum 15-20 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:

  1. Az alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
  2. Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
  3. Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
  4. S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.

Ezután egyből tegyük be a tésztát a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).

Ezzel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában egy hajtogatással. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27.

Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 15-20 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)

Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint, s menjen be a sütőbe minél hamarabb.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az sütőporból termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Ha szeretjük, a szaggatás előtt a pogácsatészta tetejét megszórhatjuk kevés őrölt köménymaggal is.

Jó étvágyat az élesztő nélküli pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése