Vissza Email link
Pogácsa élesztő nélkül

Pogácsa recept élesztő nélkül

Egy tálban a lisztet, a vajat, a sütőport, a sót, a reszelt sajtot és a tejföl alaposan összedolgozzuk, hogy a végeredmény egy csomómentes keltésztára hasonlítson.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat előre megvajazott tepsire tesszük úgy, hogy köztük elegendő helyet hagyjunk a sülés közbeni méretnövekedéshez is.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük a pogácsát.
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Sajtreszelő
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

A pogácsa tésztájához

  • 10 dkg sajt
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor (fél csomag)
  • 1 teáskanál
  • 4 evőkanál tejföl

A pogácsa kisütéséhez

  • 1 darab tojás (felverve)
  • 3-5 dkg sajt
  • vaj (a tepsi megkenéséhez)
  • finomliszt (a tepsi bevonásához)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • Az első és legfontosabb lépés a sütő bekapcsolása 180 °C-ra.
    Ez azért fontos, hogy a kiszaggatott pogácsákat már az előmelegített sütőbe tudjuk betenni.

A pogácsatészta elkészítése

  • A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük.
  • A vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a sütőport, a sót, a lereszelt sajtot és a tejfölt.
  • Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztára hasonlítson a végeredmény.

A pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsatésztát, miután elkészült, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
  • Igyekezzünk a kiszaggatott köröket úgy elhelyezni a tésztában, hogy azok "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a megvajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, s a pogácsákat megszórjuk kevés reszeltsajttal.
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.