Egy tálban a lisztet, a vajat, a sütőport, a sót, a reszelt sajtot és a tejföl alaposan összedolgozzuk, hogy a végeredmény egy csomómentes keltésztára hasonlítson.Ezután a tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat előre megvajazott tepsire tesszük úgy, hogy köztük elegendő helyet hagyjunk a sülés közbeni méretnövekedéshez is.Előmelegített sütőben, 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük a pogácsát.
Az első és legfontosabb lépés a sütő bekapcsolása 180 °C-ra.Ez azért fontos, hogy a kiszaggatott pogácsákat már az előmelegített sütőbe tudjuk betenni.
A pogácsatészta elkészítése
A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük.
A vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
Ezután hozzáadjuk a vajas liszthez a sütőport, a sót, a lereszelt sajtot és a tejfölt.
Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén keltésztára hasonlítson a végeredmény.
A pogácsatészta kiszaggatása
A pogácsatésztát, miután elkészült, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A pogácsaszaggatót először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt belemártva a szaggatót a lisztbe (hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához).
Igyekezzünk a kiszaggatott köröket úgy elhelyezni a tésztában, hogy azok "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a megvajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, s a pogácsákat megszórjuk kevés reszeltsajttal.
Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.