Vissza Email link
retro burgonyás pogácsa

Retro krumplis pogácsa recept

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, s jó sós vízben megfőzzük.
Mikor a krumpli megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, zsírral összekeverve összetőrjük, majd a liszttel és sóval alaposan összedolgozzuk.
A krumplis pogácsatésztát 2-3 centiméteresre kinyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából.
Kizsírozott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s előmelegített 200 °C-os sütőben készre sütjük a krumplis pogácsát kétszer 15 perc alatt.
Előkészítési idő 30 perc
Sütési idő 30 perc
Összes idő 1 óra

Eszközök

  • lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • krumplinyomó
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (5-6 cm átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír (sertés, kacsa, csirke...)
  • 1 evőkanál

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    Jó sós vízben megfőzzük 15 perc alatt
  • Amikor a krumpli megfőtt, leöntjük a levét, s hagyjuk kihűlni
  • Ezután bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből mehessen be az előmelegített sütőbe.
  • Kimérjük egy keverőtálba a lisztet, s hozzáadjuk a só.
  • Ezután a meghűlt krumplihoz egyenletesen hozzáadjuk a zsiradékot, s krumplinyomóval jól összetörjük a krumplit.
  • Majd az összetört krumplit hozzáadjuk a liszthez és a sóhoz, s az egészet jó alaposan összedolgozzuk (átgyúrjuk), hogy egy homogén tésztát kapjunk.

A retro krumplis pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki még egyszer.
    S a maradékból még csinálhatunk 2-3 pogácsát.

A retro krumplis pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük zsírral, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kizsírozott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy kevés helyett hagyunk közöttük.
    (A többi pogácsával ellentétben a retro krumplis pogácsa nem fog érdemben megdagadni, mert nincs benne se élesztő se sütőpor.)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
  • 15-20 perc után forgassuk meg a tepsit 180 fokkal vízszintesen, hogy egyenletesen megsüljön mindenhol.
  • A pogácsák újabb 15-20 perc után lesznek készen, ha az aljuk sötétbarnára sült.