Túrós pogácsa

Túrós pogácsa recept lisztből, túróból, vajjal, tejföllel, élesztővel, pici cukorral, és sóval az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Ha akarjuk, akkor hajtogathatjuk is a túrós pogácsát, de hajtogatás nélkül is finom és ízletes lesz. Csak összegyúrjuk, megkelesztjük, kiszaggatjuk, s már mehet is be a sütőbe.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni a túrós pogácsát. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

Végül megnézzük azt is, hogyan lehet elkészíteni a hajtogatott túrós pogácsát? S mit tehetünk akkor, ha nagyon kevés időnk van, s mégis szeretnénk csinálni egy adag finom pogácsát?

túrós pogácsa

Túrós pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk előbb a túróval majd a vajjal.
Ezután a túrós-vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, s alaposan összedolgozzuk.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással.
A pogácsák tetejét megszórjuk még kevés reszelt sajttal, s előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Közepes bögre (2,5 dl)
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi
  • Sajtreszelő

A pogácsa hozzávalói
  

  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csipet kristálycukor
  • ½ kg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 darab tojás (a tésztába)
  • ¼ kg túró
  • 2 teáskanál
  • 175 ml tejföl

A kiszaggatott pogácsák tetejére

  • 1 darab tojás felverve
  • 10 dkg sajt (lereszelve)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • Ha a túrón van folyadék, akkor alaposan lecsepegtetjük.
  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a (lecsepegtetett) túrót elkeverjük a liszttel egy keverőtálban. Majd hozzáadjuk a vajat és azzal is alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a lereszelt sajtot és a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a túrós-vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást és a sót.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
  • A tészta akkor lesz jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.

A túrós pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A túrós pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
    Majd minden pogácsa tetejére szórjunk kevés reszeltsajtot, hogy a tetején az is megpiruljon. (S akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A túrós pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.

Tippek és tanácsok a túrós pogácsa recepthez

A fenti túrós pogácsa recept gyors és egyszerű, de van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán finom pogácsa minőségi alapanyagokból készül. Ezért a pogácsatészta elkészítése során a lisztet sokan átszitálják az elején, hogy az esetleges összetapadt részeket eltávolítsák.

 

 

Sőt, sokan a pogácsát kétféle lisztből készítik. A receptben szereplő finomliszt (BL 55) felét kicserélik kenyérlisztre (BL 80), hogy a végeredmény állaga könnyebb legyen.

Másrészt az igazán finom túrós pogácsa elképzelhetetlen jó minőségű túró nélkül. Ha lehetőségünk van rá, használjunk házi tehéntúrót, mert annak sokkal krémesebb az állaga.

Vagy ha tudunk, tehetünk a pogácsába kecsketúrót is, amitől a végeredmény kicsit pikánsabb lesz.

Másrészt a jó pogácsa tésztája elképzelhetetlen elegendő mennyiségű zsiradék nélkül. Ha a receptben a vajat margarinra cseréljük, azzal csökken a tésztához hozzáadott zsiradék mennyisége, s az egész tészta vizesebb lesz. Amitől a kisült pogácsa tésztája nyers hatásúvá válhat.

 

 

Ami még sokaknál gond lehet, hogy nincs alaposan átgyúrva a tészta. Aminek egyenes következménye, hogy a sütés közben a tészta nem egyenletesen fog feljönni, hanem valahol jobban, valahol meg kevésbé. Amitől a pogácsák “eldőlnek”.

Éppen azért szerepel a recept részletes leírásában is, hogy „Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk”. Azaz amikor a tészta márt összeállt, utána még 2-3 percig érdemes a tésztát gyúrni, hogy tényleg egyenletesen osszuk el az élesztőt a tésztában.

A pogácsák megszórásához használhatunk akár trappista, karaván vagy cheddar sajtot is. De ha szeretjük, a sajt helyett megszórhatjuk a pogácsák tetejét kevés őrölt köménymaggal vagy néhány szem szezámmaggal.

Ha nincs sok időnk, akkor az élesztő felfuttatása helyett nyugodtan tehetünk a tésztába egy csomag sütőport is. Aminek következtében a kidagasztott tésztát egyből elkezdhetjük szaggatni, nem kell fél órát pihentetni a szaggatás előtt.

És ha hajtogatni akarjuk a tésztát (lásd később), akkor a hajtogatások előtt és között is elegendő 15 percet várni.

A pogácsa kiszaggatása

Amikor a szaggatáshoz kinyújtjuk a tésztát, játszatunk a tészta vastagságával. Alapvetően ujjnyi, 2-3 centi vastagra nyújtjuk ki a pogácsa tésztát, de ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 cm magas is lehet a kinyújtott tészta.

A magasabb tészta természetesen kevesebb pogácsát fog eredményezni, viszont ennek fejébe kisebb tepsibe is el fog férni.

Ha több eltérő méretű pogácsaszaggatónk van, a magasabb pogácsához inkább nagyobb átmérőjű szaggatót válasszunk.

Az nagyon furán hat, mikor a kis méretű (2-3 centis) szaggatóval kiszaggatott pogácsa megnő 3-4 centi vastagra, s közben 6-8 centi magasan ágaskodik. A 4 cm vastag tésztához inkább válasszunk egy 5 vagy egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.

S pont ennek megfelelően, ha például ballagási tarisznyába készítünk pogácsákat, nyugodtan nyújtsuk ki a tésztát akár másfél-két centi vastagra, s szaggassuk ki a 2 cm-es pogácsaszaggatóval. Gyönyörű gyűszűnyi pogácsákat fogunk kapni, amiből 2-3 pogácsa is simán belekerülhet a tarisznyába, nem lesz tőle nehéz, nem fogja a tarisznyát eldeformálni.

Ha nem akarunk bíbelődni a tepsi kivajazásával és belisztezésével, a sütőpapírt téve a tepsi aljára is elkerülhetjük a pogácsák leragadását.

Hajtogatott túrós pogácsa elkészítése

A pogácsa hajtogatás legfontosabb alapelve, hogy csak hideg tésztával érdemes csinálni. Ami maximum 10-15 fokot jelent.

Ezt első lépésben úgy érhetjük el, hogy a tészta összegyúrása után, a hajtogatás előtt a tésztát 20-30 percre hűtőbe vagy hideg spejzben rakjuk.

A hajtogatások során a tésztát minden egyes alkalommal kinyújtjuk ujjnyi vastagra, s nagyjából 3 részre osztva hosszába és keresztbe is összehajtjuk, mint egy paplant:

  1. Alulról a tészta harmadát felhajtjuk a tészta kétharmadáig;
  2. Ezután a felső részt ráhajtjuk az alatta lévő 2 rétegre;
  3. Ezután a baloldalról a tészta harmadát jobbra hajtjuk a tészta kétharmadáig;
  4. S végül a jobb oldali részt aláhajtjuk a baloldali és a középső rétegnek.

Ezután visszatesszük a tésztát a hidegre, hogy ne melegedjen fel a tészta (mert akkor a rétegek összefolynak, s nem fognak a sülés után szétválni).

A fenti 4 lépéssel összesen 9 réteget hozunk létre a tésztában. Ami 3 hajtogatási sorozattal összesen 27 lesz.

Amikor a harmadik hajtogatással is végeztünk, kiszaggatás előtt mindenképpen még egyszer tegyük be a hűvösre a tésztát, hogy a szaggatás során se melegedjen fel a tészta. (Tehát összesen 4 x 20-30 percet lesz a hűtőben a hajtogatás előtt, azok között és utána.)

Majd a szaggatás előtt is nyújtsuk ki a tésztát, s amilyen gyorsan csak lehet, szaggassuk ki a pogácsát, kenjük és szórjuk meg a recept szerint. Majd menjen be a kiszaggatott túrós pogácsa a sütőbe minél hamarabb.

A sütőben már nehezen fognak a rétegek összetapadni, mert a hírtelen felmelegedő tésztában fejlődő vízgőz, illetve az élesztőből termelődő gázok a rétegeket el fogják egymástól távolítani.

Jó étvágyat a túrós pogácsához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése