Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk előbb a túróval majd a vajjal. Ezután a túrós-vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, s alaposan összedolgozzuk.Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. A pogácsák tetejét megszórjuk még kevés reszelt sajttal, s előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
Ha a túrón van folyadék, akkor alaposan lecsepegtetjük.
Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
Miközben az élesztő felfut, a (lecsepegtetett) túrót elkeverjük a liszttel egy keverőtálban. Majd hozzáadjuk a vajat és azzal is alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a lereszelt sajtot és a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
Ezután hozzáadjuk a túrós-vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást és a sót. Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
A tészta akkor lesz jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.
A túrós pogácsatészta kiszaggatása
A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A túrós pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük. Majd minden pogácsa tetejére szórjunk kevés reszeltsajtot, hogy a tetején az is megpiruljon. (S akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból)
Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A túrós pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.