Vissza Email link
túrós pogácsa

Túrós pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk előbb a túróval majd a vajjal.
Ezután a túrós-vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és a sót, s alaposan összedolgozzuk.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással.
A pogácsák tetejét megszórjuk még kevés reszelt sajttal, s előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Közepes bögre (2,5 dl)
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi
  • Sajtreszelő

A pogácsa hozzávalói
  

  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csipet kristálycukor
  • ½ kg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 darab tojás (a tésztába)
  • ¼ kg túró
  • 2 teáskanál
  • 175 ml tejföl

A kiszaggatott pogácsák tetejére

  • 1 darab tojás felverve
  • 10 dkg sajt (lereszelve)

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • Ha a túrón van folyadék, akkor alaposan lecsepegtetjük.
  • Egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a (lecsepegtetett) túrót elkeverjük a liszttel egy keverőtálban. Majd hozzáadjuk a vajat és azzal is alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a lereszelt sajtot és a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután hozzáadjuk a túrós-vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást és a sót.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
  • A tészta akkor lesz jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.

A túrós pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A túrós pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
    Majd minden pogácsa tetejére szórjunk kevés reszeltsajtot, hogy a tetején az is megpiruljon. (S akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A túrós pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.