Vissza Email link
juhtúrós pogácsa

Juhtúrós pogácsa recept

Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet közben elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a juhtúrót, a tojást és a sót.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni, hogy legalább kétszeresre megdagadjon.
Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. Ha szeretjük, megszórhatjuk a pogácsák tetejét még kevés reszelt sajttal is.
Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a juhtúrós pogácsát 20 perc alatt.
Előkészítési idő 1 óra
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 12 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Egy nagyobb bögre
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató (3-4 centi átmérőjű)
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2-2,5 dl tejföl
  • 1 darab tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 teáskanál

A pogácsa elkészítés lépései
 

A tészta összeállítása

  • A tejet meglangyosítjuk, majd a bögrében az élesztőt és a cukrot alaposan elkeverjük benne.
    Félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.
    Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
  • Ezután elkeverjük a lisztben a lecsöpögtetett juhtúrót és a sót is.
  • A végén a liszt közepébe mélyedést készítünk, amibe belekerül a felfutatott élesztő, a tejföl és egy tojás.
    Majd az egészet egy homogén tésztává gyúrjuk, hogy az alkotórészek alaposan elkeveredjenek.
  • A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni, hogy kétszeresére megdagadjon.

A juhtúrós pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A juhtúrós pogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.0
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.
    Ha szeretjük, megszórhatjuk a pogácsák tetejét még kevés reszelt sajttal is. (Amiből akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból.)
  • Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
    A juhtúrós pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.