Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet közben elmorzsoljuk a vajjal. Majd a vajas liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a juhtúrót, a tojást és a sót.Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni, hogy legalább kétszeresre megdagadjon.Miután a tészta megdagadt, 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott és kilisztezett tepsibe pakoljuk a kiszaggatott pogácsákat, s megkenjük a pogácsák tetejét egy felvert tojással. Ha szeretjük, megszórhatjuk a pogácsák tetejét még kevés reszelt sajttal is.Előmelegített 180 °C-os sütőben készre sütjük a juhtúrós pogácsát 20 perc alatt.
A tejet meglangyosítjuk, majd a bögrében az élesztőt és a cukrot alaposan elkeverjük benne.Félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
Miközben az élesztő felfut, a vajat és a lisztet egy keverőtálban először alaposan elmorzsoljuk.Cél az, hogy a lisztben a vajat egyenletesen eloszlassuk, s a liszt mindenhol egy picit nedvessé váljon a vajtól.
Ezután elkeverjük a lisztben a lecsöpögtetett juhtúrót és a sót is.
A végén a liszt közepébe mélyedést készítünk, amibe belekerül a felfutatott élesztő, a tejföl és egy tojás.Majd az egészet egy homogén tésztává gyúrjuk, hogy az alkotórészek alaposan elkeveredjenek.
A kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk legalább fél órán át kelni, hogy kétszeresére megdagadjon.
A juhtúrós pogácsatészta kiszaggatása
A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".
A juhtúrós pogácsa kisütése
A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.(Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.0
Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.Ha szeretjük, megszórhatjuk a pogácsák tetejét még kevés reszelt sajttal is. (Amiből akár a kalácsra is kerülhet, ha kimarad a végén a reszelt sajtból.)
Majd mehet a tepsi egyből bele a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.A juhtúrós pogácsa akkor kész, ha a teteje sötétbarnára sült.