Vissza Email link
krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa recept

A krumplis pogácsa elkészítését a krumpli megfőzésével kezdjük.
Ehhez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, s jó sós vízben megfőzzük.
Mikor a krumpli megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Zsírral és vajjal összekeverjük s összetőrjük a krumplit (hogy a zsiradék egy részét felvegye).
Ezután hozzáadjuk a felfutatott élesztőt és a tojást is, s azzal is elkeverjük.
A lisztet a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a krumplis keverékhez és gyúrunk belőle egy jó kelttésztát.
Amikor a tésztát alaposan összegyúrtuk, lefedjük, s hagyjuk legalább fél órát kelni.
Miután a tészta megdagadt, 2 cm vastagra kinyújtjuk. Egy irányban késsel a tetejét megvágjuk, s közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat tepsire tesszük, megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Előkészítési idő 1 óra 30 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • krumplinyomó
  • Nagyobb keverőtál
  • Gyúródeszka
  • Sodrófa
  • Pogácsaszaggató
  • Nagyobb tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 25 dkg krumpli
  • 1 evőkanál (a krumpli megfőzéséhez)
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg libazsír (lehet kacsa vagy csirke zsír is)
  • 1 darab tojás
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál (a pogácsa tésztájába)

Az élesztő felfuttatásához

  • ½ dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor

A pogácsa elkészítés lépései
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    Jó sós vízben megfőzzük 10-12 perc alatt
  • Amikor a krumpli megfőtt, leöntjük a levét (teljesen), s hagyjuk kihűlni.
  • Amikor a krumpli kihűlt, egy közepes bögrébe langyos, kézmeleg tejbe beletesszük a cukrot. Összemorzsoljuk az élesztőt, hogy apró darabokra essen, és a cukros tejben alaposan elkeverjük.
    Meleg, de nem forró helye (például a napra vagy egy meleg fűtőtest közelébe) tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  • Miközben az élesztő felfut, a kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a vajat és a pecsenyezsírt, majd a krumplival együtt alaposan összetőrjük, összekeverjük.
  • Ezután hozzátesszük a tojást és az élesztőt, s alaposan elkeverjük azt is a zsíros krumplimasszában.
  • Egy külön tálban a lisztet elkeverjük alaposan a sóval, majd hozzáadjuk a krumplis masszához.
    Az egészet jól összedolgozzuk és rendesen átgyúrjuk, hogy egy homogén kelttésztát kapjunk.
  • A tészta akkor lesz jó, ha már könnyedén leválik az edény faláról.
    Ekkor a kigyúrt tésztát lefedjük, s hagyjuk fél órát kelni hűvös helyen, míg kétszeresére megdagad.

A krumplis pogácsatészta kiszaggatása

  • A pogácsák kiszaggatása előtt kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy a kiszaggatás végeztével a pogácsa egyből bemehessen az előmelegített sütőbe.
  • A pogácsatésztát, miután megkelt, meglisztezett gyúródeszkán sodrófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  • A pogácsaszaggatót kezünkbe véve először a lisztbe mártjuk, majd utána a tészta szélétől kezdődően kör alakú pogácsákat szaggatunk ki a tésztából.
    Minden egyes szaggatás előtt újra mártsuk bele a szaggatót a lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a szaggató a tésztához.
  • Igyekezzünk a pogácsát úgy kiszaggatni, hogy a pogácsák helyei "érintkezzenek", mert így marad ki a legkevesebb tészta a szaggatás során.
  • A kimaradó tésztát a végén gyúrjuk össze, s a sodrófával nyújtsuk ki hosszúkásra, tenyérnyi szélesre és ujjnyi vastagra.
  • A kinyújtott tésztát vágjuk fel 3 részre hosszába (egy lisztbe mártott éles kés segítségével) úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon a tészta.
    Hasonlóan a haj fonásához, csináljunk a kimaradt pogácsa tésztából egy kicsi "kalácsot".

A krumplispogácsa kisütése

  • A tepsit megkenjük vajjal, úgy, hogy a tepsit vékonyan de mindenhol befedje.
    Majd a kivajazott tepsihez kevés lisztet adunk, s a lisztet rázogatással eloszlatva befedjük a vajat mindenhol.
  • Ezután a már kiszaggatott pogácsákat sorokba és oszlopokba rendezve belehelyezzük a tepsibe úgy,hogy annyi helyet hagyunk közöttük, hogy a pogácsák közé még legalább egy másik is beférhessen.
    (Ez azért szükséges, hogy a pogácsák sülés közben meg tudjanak könnyedén dagadni, s ne ragadjon össze az egész.)
  • Legvégül a kimaradt tésztából készített "kalácsot" is beletesszük a tepsibe.
  • Ezután a pogácsák és a "kalács" tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép barnára süljön a tetejük.